Braňte se virům. Pomůže grep i shiitake

 

Kašel, bolest svalů a kloubů a zvýšená teplota. Přestože před podobnými příznaky v posledních dnech varují média v souvislosti s koronavirem, stejné projevy nese i obyčejné nachlazení či chřipka. O to víc se vyplatí posílit imunitu.

 

Grep chutná i léčí

Chladné měsíce, kdy lidé tráví většinu dne ve vytopených místnostech, jsou pro přenos virů ideální. Suchý vnitřní vzduch vysušuje sliznice, a ty se tak stávají vhodným prostředím pro množení virů. Pokud se vytopeným místnostem nevyhnete, poslouží jako vhodná prevence grapefruit. Výtažek ze semen tohoto ovoce doporučuje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná. „Extrakt ze semen grepu působí proti stovkám kmenů virů a bakterií. Navíc obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitu a čistí organismus, takže pomáhají proti nachlazení a infekcím,“ upozorňuje Podhorná.

Jelikož grepové kapky působí také jako přírodní antibiotikum, pomáhá grep nejen jako prevence virových a bakteriálních infekcí, ale i při jejich léčbě. „K vnitřnímu užití se hodí především tinktury, které pomáhají v boji proti nepřátelským virům, ale například též proti plísním,“ dodává bylinkářka.

 

Pomůže i tinktura a proplach nosu

Paní Podhorná nelenila ani tentokrát a pro tyto dny namíchala bylinnou tinkturu Zlatice mix, která je již v prodeji a která kromě známých bylinek podporujících imunitní systém obsahuje také andrographis a vilkakoru. Obě bylinky silně bojují proti virům. Směs doplňuje cenným včelím produktem propolisem.

S dalšími cennými radami přichází známý bylinkář Pavel Šíma (Heřmánek), který už ve své knize Za tajemstvím zdraví – s úsměvem, láskou a rozumem popisuje nezaměnitelné účinky kombinace přesličky a anýzu v souvislosti s nosní sliznicí. Nos je totiž jeden ze tří vývodů našeho těla. Pan Šíma doporučuje prostřiky nosních dutin výluhem z přesličky a anýzu. Špetku anýzu (cca 20 zrníček) a lžičku přesličky dáme do hrníčku a zalijeme vařící vodou (asi 1,5 dcl). Necháme 30 minut louhovat a scedíme. Výluh vydrží pod pokličkou 24, max. 35 hodin. Tento výluh nasajeme do stříkačky s obsahem 5 ml, lehneme si na záda, hodně zakloníme hlavu a do každé nosní dírky vstříkneme 2,5 ml. 

 

Nezapomínejte, že i jídlo léčí

Podobně jako předchozí bylinky, také další pomocníky v boji proti nemocem známe z naší spíže. Typickým příkladem je pečárka neboli žampion. Jeho látky oceníme především při problémech s horními cestami dýchacími, ale i průduškami. Nejvíce prospěšných látek se nachází v čerstvých plodnicích, jejich počet však skladováním i konzervací klesá. Nejlépe proto poslouží žampiony ve formě tinktury, jež působí jako přírodní antibiotikum pro horní cesty dýchací. Pečárky ovšem nejsou jediné houby vhodné pro boj s chřipkou a nachlazením. Podobnou službu prokáže také hlíva ústřičná nebo japonské houbičky reishi a shiitake s výraznými protivirovými účinky. Za zmínku zde stojí také čínské vitální houby - např. cordyceps, který si udržuje prvenství v úspěšné léčbě bakterií, virů a plísní v TCM. 

Téměř univerzálním pomocníkem je i česnek, a to jak setý, z něhož využíváme cibulku, tak medvědí, který svou sílu nese v listech. Jako pomocník proti šíření infekčních onemocnění se používal již ve starém Egyptě. „Například z 560 známých kmenů zlatého stafylokoka jich česnek rovných 500 ničí,“ upozorňuje Podhorná.

Nejen v kuchyni, ale i v lékárničce poslouží rovněž bazalka, zvláště pak ta „posvátná“, a rozhodně tymián. Tito dva pomocníci, ať už ve formě tinktury, čajové směsi nebo koupele, nezapřou své antibakteriální účinky, úlevu při bolesti ani pomoc s vykašláváním.

 

Tipy na léky ze starých herbářů

Dobrou službu v prevenci i v akutním boji s nemocemi nám prokáží i rostliny, které známe spíš od našich babiček. Typickým příkladem je čertův kořen, známý také jako sibiřský ženšen, který se používá mimo jiné při doléčování infekčních chorob, slabosti a virových onemocněních. „Čertův kořen působí jako adaptogen a harmonizátor, což znamená, že mimo jiné zvyšuje obranyschopnost organismu,“ doplňuje bylinkářka. Právě dobrá imunita je podle ní základem pro boj organismu s virovými a bakteriálními onemocněními.

K jedněm z nejlepších antibakteriálních prostředků patří lichořeřišnice. Likviduje v organismu streptokoky, stafylokoky a další druhy bakterií, a to hlavně v dýchacích a močových cestách. Vynikajícím ochranným prostředkem proti virům jsou dále pupeny vrby, zpracované v gemmoterapeutikum. Ty pomáhají též již při vzniklé viróze a snižují i vysoké teploty. 

Skvělým pomocníkem v boji s nachlazením je také fialka. Tahle drobná jarní kytička má totiž nejen močopudné vlastnosti, ale napomáhá i odkašlávání. Pokud tedy někde v přírodě narazíte na větší množství fialek, neváhejte ani chviličku a natrhejte si jich pěknou hrst. Sirup z nich je totiž opravdu vynikající.

 

Vsaďte na sílu zázračného bezu

O účincích černého bezu svědčí známé staré rčení: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Ke zlepšení stavu organismu se odedávna využívalo hned několik částí bezu. Čaj z květů je vynikajícím prostředkem na nemoci z prochladnutí, ničí bakterie a čistí zahleněné průdušky. Plody bezu zlepšují nervové problémy, pupen nám zase může pomoci s likvidací virů a bakterií.

 

Dobrá nálada a sport = dobrá imunita

Stále však bude i nadále platit, že psychický stav má vliv na stav fyzický (a opačně). A je již všeobecně známo, že dobrá nálada a víra v to, že jsme zdraví, může zabránit dané nemoci, a naopak jistá skepse se může podílet na jejím prodloužení. 

A protože je také vědecky dokázáno, že sport posiluje náš imunitní systém a upevňuje naši dobrou náladu, využijme právě tyto dny ke sportovním aktivitám. Samozřejmě někde v přírodě, kde potkáte maximálně pasoucí se srnky. Budeme mít pozitivní mysl a navíc i výtečnou kondičku.

Nezapomeňte: Ve zdravém těle zdravý duch! ☺

Mirka a Tamara