Co jíst po sportu?

 

Poslední dobou se potkávám se spoustou lidí, známých i neznámých, kteří rádi a pravidelně sportují, intenzivně a poctivě pracují na svých postavách. Možná je to dané karanténou, která nás všechny „vyhnala“ z domovů do přírody, možná nástupem léta a zeštíhlením do plavek a možná je za tím naše hra „kilo za kilo“ ☺ Velmi těmto lidem fandím, vždyť já jsem také nadšená sportovkyně. Co mě ale někdy zaráží, je přístup jednotlivců ke stravě po tréninku či jiné sportovní aktivitě. Někde v jejich podvědomí je totiž zakódovaná informace o tom, že pracně vysportované a vypocené kalorie a spálené tuky přece nemůžou hned zase dojíst.

 

A co se vlastně děje v těle po sportu?

Kromě toho, že se při fyzické zátěži v těle uvolňují endorfiny – hormony štěstí, dochází v těle k úbytku glykogenu, který byl při sportu použit jako zdroj energie. Pokud však tuto energii nedoplníme, začnou v těle probíhat katabolické (rozkladné) procesy. Dojde k úbytku svalové tkáně, zpomalení regeneračních procesů, bude podporována tvorba tukových zásob a obnova glykogenu se výrazně zpomalí. A to už nemluvím o překyselení organismu z důvodu narušení acidobazické rovnováhy. Myslím, že tohle fakt nikdo z nás nechce. 

No a vzhledem k tomu, že od sportování očekáváme, že kromě uvolněných endorfinů a dobré nálady nastartujeme také tvorbu svalové hmoty, spálíme přebytečné tuky atd…, je potřebné po cvičení doplnit energii a živiny formou jídla. A to opravdu vždy, po každé fyzické aktivitě! Je jedno, zda jedeme na kole, cvičíme pilates či aerobik nebo běháme v parku či na tenisovém kurtu. 

 

Jak na to?

Po sportování je nejdříve nutné doplnit chybějící tekutiny a zásobu glykogenu jako rychlého zdroje energie. Na to jsou nejvhodnější přirozené jednoduché cukry obsažené v ovoci. V prázdném žaludku, který po sportu máme, dojde totiž k rychlému vstřebání a využití takto dodané energie. 

Po ovoci by do půlhodiny mělo následovat plnohodnotné jídlo. Vždy je nutné doplnit všechny základní živiny: cukry, tuky, bílkoviny. Pokud to neuděláme, tělo nebude podporovat tvorbu svaloviny a regeneraci tkání, ale podpoří ukládání tuků do zásoby.

 

Co bychom měli jíst po sportu?

Na talíři bychom po tréninku měli mít především:

  • sacharidy – nejlépe v celozrnné podobě (rýže natural, kroupy, pohanka, jáhly, špalda…) nebo brambory;
  • bílkoviny – rostlinné (luštěniny, tofu, tempeh, seitan…) nebo živočišné (maso, vejce). Nikdy nekombinujeme rostlinné a živočišné bílkoviny dohromady, je to velmi těžce stravitelné;
  • tuky – nejlépe formou olejů lisovaných za studena (dýňový, olivový, sezamový..) nebo ořechů a semen;
  • zelenina – tepelně upravená i syrová.

Doporučuji si po sportu udělat čas a jídlo v klidu sníst, pomalu kousat a polykat dobře rozmělněná sousta. Vaše tělo to pozná a velmi ocení. Výsledek? Budete se po sportu cítit skvěle, nebude mít pocit kamene v žaludku a nebudete unaveni a přejedeni, ale příjemně osvěženi a nastartováni do další práce.

Pokud toto svému tělu dopřejete, budete tento pocit chtít zažít znova a znova a bude to pro vás ten pravý motor a motivace pokračovat ve zvolené sportovní aktivitě.

Přeji Vám příjemné sportování a zdravé hubnutí.