Libeček – léčivé koření libé vůně

 

V květnu už nám příroda i zahrádka nabízí pestrou nabídku bylinek do kuchyně. Po každé zimě se těším na první jarní libou vůni libečku. Připomíná mi dětství a babiččiny polévky. Libeček je nejen výborné polévkové koření, ale je to také lék na ledviny a další potíže.

Mám ráda bylinky, které se nemusí komplikovaně hledat po loukách a které mi s libostí rostou doma na zahrádce. K těmto bylinkám patří můj oblíbený libeček, který nám občas na záhoně „přerůstá přes hlavu“, ale to nám nevadí ☺ Miluji jeho silnou vůni, která se, zvlášť po dešti, line celou naší zahradou. Je tedy libo trochu libé libečkové vůně? ☺

 

Libeček lékařský

Libeček je rostlina vytrvalá a v dobrých podmínkách vyroste ve velmi mohutnou bylinu. Má silný oddenek, z nějž na jaře vyrůstají vysoké duté lodyhy s řapíkatými listy podobnými celeru a s okoličnatými květy. Kvete v létě. Celá rostlina má silnou, pronikavou vůni připomínající polévkové koření Maggi. Původem je libeček z Itálie a měli ho v oblibě již Římané. Obvykle jej pěstujeme v zahradách, ale občas i zplaňuje. Používá se nejen v kuchyni, ale i jako nápoj lásky. Léčí úspěšně všechny orgány spodní části těla, ledviny, močové cesty i pohlavní orgány.

Pro léčení a do kuchyně sbíráme listy, nať či oddenek, také zralá semena. Libeček obsahuje vonné silice s terpinolem, karvakrolem, kyseliny, cukry, hořčiny, třísloviny, rutin, draslík, vitaminy A, C, E a B, pryskyřici a furokumariny (u citlivých lidí mohou vyvolat alergii).

 

Libeček léčí ledviny

Libeček příznivě ovlivňuje ledviny. Působí totiž jako silně močopudný prostředek, napomáhá vylučování nežádoucích solí z těla, rozpouští močové kameny a léčí záněty močových cest. Do ledvinových směsí se kombinuje většinou s rdesnem ptačím a přesličkou. 

Při revmatických bolestech se užívá vnitřně formou čaje ve směsi s listem břízy, kořenem jehlice trnité, květem vřesu, natí rdesna ptačího a současně zevně formou koupele bolavých rukou či nohou.

Zlepšuje vylučování žluči a při nachlazení pomáhá při zahlenění. Zlepšuje trávení, pomáhá při nadýmání a pálení žáhy a uvolňuje střevní křeče.

Může se kombinovat také s fenyklem, puškvorcem, pampeliškou, řebříčkem, kmínem a jablečníkem. U žen léčí nepravidelnou menstruaci spolu s kontryhelem a řebříčkem. 

Není však vhodný při otocích způsobených nedostatečnou činností srdce nebo ledvin, při těžších poruchách ledvin a pro těhotné ženy. 

V kuchyni se využívají všechny části rostliny libečku. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů a zejména jídel z brambor. Jeho semínka můžeme přidat také do bylinkové soli a kořenicích směsí. Tlusté lodyhy libečku ze zahrady se někdy hůře suší, a tak mám vyzkoušené jeho zamrazení, kdy nám přijdou k užitku na zimní polévky a vývary.

Libeček lze užívat i v aromaterapii formou éterického oleje, který ale patří mezi vzácné a velmi drahé oleje a nachází uplatnění jako aromatická složka parfémů, při výrobě mýdel i likérů. Vůně libečku umí také odehnat komáry, a tak se rozdrcenými listy lze natírat pro ochranu proti obtížnému hmyzu.

Pro zdraví duše: Ne nadarmo říkaly naše babičky, že láska prochází žaludkem. Zlobí-li nás ledviny a vztahy, vzpomeňme na libeček a uvařme z něj s láskou dobré jídlo svým nejbližším ☺