Nezapomeňte přejít na jarní jídelníček

 

Jaro je tady a s jeho příchodem by se přirozeně měl změnit i náš jídelníček. Horké polévky a těžké omáčky by tak postupně měla nahrazovat lehčí jídla a čerstvá zelenina. Takový je totiž přirozený rytmus našeho těla, které na nové roční období logicky reaguje.

V obchodech už se objevuje čerstvá zelenina, a kdo svůj jídelníček ještě nepřizpůsobil příchodu jara, měl by to rychle udělat. S jarem totiž přichází čas na lehčí a zdravější jídla.

Zeleninové saláty

V zimním období ani na saláty obvykle nemáme chuť a spíš do sebe tu a tam nacpeme nějaký ten bramborový nebo pochoutkový salát. S obdobím jarní detoxikace přichází ale ten správný čas na zeleninové saláty, které se hodí jako svačina, oběd nebo lehká večeře. Zeleninový salát stačí doplnit třeba grilovanými plátky masa nebo ryby, zalít chutným dresinkem, a jarní menu je na světě.

Teplá zelenina

K jaru nepatří jen saláty z čerstvé zeleniny, ale skvěle se k němu hodí i ta tepelně upravená. V zimě jsme pravděpodobně dostatečně ignorovali i tento druh stravy, a tak je ten správný čas pustit se právě do grilované zeleniny.

Z tepelně upravené zeleniny lze totiž připravit i další chutná jídla. Například grilovanou zeleninu, ideálně cuketu a lilek, můžete využít do obložené bagety, na které si zcela určitě pochutnáte.

Další možností jsou pak právě cukety, jež se dají upravit různými způsoby. Můžete je naplnit masovou směsí, dají se z nich dělat i rolády se sýrem.

Jablko a mrkev

Jablíčka a mrkve jsou považovány sice za jedny z nejzákladnějších druhů ovoce a zeleniny, v našich končinách jsou to ale hlavně místní suroviny. A to je důvod, proč výživoví poradci doporučují, abychom je zařazovali do našeho jídelníčku častěji.

Mělo by tomu tak být tedy i teď na jaře. Jablko a mrkev tvoří ideální kombinaci, a proto se z nich dají dělat různě ochucené saláty, které lze jíst samotné, nebo je například možné je s nějakou exotickou zálivkou použít jako přílohu k pečenému masu.

S jarem přicházejí větší možnosti, jak obohatit náš jídelníček o čerstvé a zdravé suroviny. Udělejte to, tělo vám za to rozhodně poděkuje.

Vaše Mirka