Nutná detoxikace těla

 

S nástupem jarních dnů má většina populace tendenci a snahu se jakýmkoliv způsobem pročistit. Toto je naprosto přirozené, aby po zimním „ukládání“ došlo i na jarní „odkládání“ a tím rovněž nastolení rovnováhy jak v přírodě, tak i v našem organismu. V případě, že toto nenastane, nejedná člověk v souladu s přírodou a následky se bohužel dříve nebo později dostaví v negativním slova smyslu, např. ve formě únavy nebo nedostatku energie.

 

 

Játra – emoční orgán 

Podle TCM nyní nastává období, kdy je nejlepší doba na očistu jater – jarní detox. Dle čínské medicíny patří játra elementu Dřeva (dráhy jater a žlučníku). Játra detoxikují všechno, co sníme a vypijeme. Kromě toho ale játra velmi citlivě reagují na naše emoce. Změnit stravovací návyky jde poměrně snadno a rychle. S emocemi je to však těžší. Játra „monitorují“ naše emoce, konkrétně je to agrese, zlost, rozčilení. Co dodat? Lidé, kteří nemyslí na zdravé jídlo a k tomu se stresují a rozčilují, mají velmi oslabenou dráhu jater (tzn. meridián jater) a to se často projevuje cévními problémy. Je velmi známý film „Jíst, meditovat, milovat“. Julia Roberts tam přijíždí za starým guruem, aby jí pomohl najít smysl života a vyléčil její duši. Mimo jiné jí řekl zajímavou věc: „Budete zdravá, až se budete smát svými játry.”  

Z toho plyne, že je potřeba se „udržovat“ v dobré náladě ☺ K pozitivní a dobré mysli nám může pomoci bylinka dobromysl – oregano :-), která by se nyní měla hojně přidávat do jídel.

Napětí a úzkosti nám pomůže odbourat nejen sport a pobyt v přírodě, ale také např. jóga nebo čchi-kung.

 

 

Známé léčivky = pomocníci pro naše játra

Pakliže se rozhodneme udělat něco zdravého pro naše játra, stačí se poohlédnout po našich loukách a hájích, kde už touto dobou najdeme nespočet léčivek. 

Známá je pampeliška, jejíž list můžeme přidávat do jarních salátů a jejíž (nyní sbíraný) kořen má zázračné léčivé účinky nejen na zažívací ústrojí, ale působí také protinádorově. 

Další oblíbenou a všudypřítomnou bylinkou je kopřiva. I ta se může jíst syrová v salátech, spařená jako špenát anebo se připravuje jako nálev do bylinkového čaje.

Krásnou a velmi zdraví prospěšnou kytičkou je sedmikráska, která je nejúčinnější čerstvě utržena a snězena. 

No a pokud se rozhodneme nyní pro pořádný jarní detox, je dobré jej zahájit březovou vodou, která působí v těle jako vstupní drenáž, díky níž mohou z těla lépe odcházet nečistoty.

Pojďme tedy do toho, protože jak je známo – zátěže nesmí převzít otěže ☺

Tamara