Vytiskli jsme první českou low carb videokuchařku

 

Tohle je první česká low carb nízkosacharidová videokuchařka. A víte, kdo ji vytiskl? Správně, naše tiskárna. A musíme říct, že nás už dlouho nic tak nenadchlo jako právě tahle knížka. Jídlo tu totiž voní i z listů papíru.

 

Co je to low carb?

Víte vlastně, co je to low carb? Není to jen další z řady diet. Je to spíš styl vaření, které se vyhýbá zbytečným sacharidům, tedy hlavně cukru a klasické mouce. Nízkosacharidově jde ale uvařit i takovou klasiku, jako je třeba knedlo-vepřo-zelo. Nevěříte? Věřte. Low carb pokrmy jsou totiž na rozdíl od klasických dietních jídel založené hlavně na bílkovinách a tucích. I když se to nezdá, jsou nejen zdravá, ale hlavně až nezdravě dobrá.

 

Vytisknout videokuchařku? A vlastně proč ne?

My v INPRESSu máme rádi zajímavé projekty. Když nám před několika měsíci zavolal pan Matašovský, že spolu se svou manželkou vymysleli, uvařili, nafotili a sepsali low carb video kuchařku a potřebovali by ji vytisknout, nemohli jsme je odmítnout ❤️ Je moc pěkně nafocená, velice čtivá a hlavně plná chutných, a přitom jednoduchých jídel, složených z běžně dostupných ingrediencí. A jsme moc rádi, že se jí daří! Mizí totiž z e-shopu velice rychle a jsou na ni samé skvělé ohlasy.

 

Uvařte kompletní menu snadno a rychle

Kuchařka je přehledně rozdělena do několika kategorií na: pečivo, snídaně, polévky, hlavní jídla, přílohy, dezerty a party food. Na své si v ní tedy přijde jak zkušený lowcarbista, tak i totální začátečník, který si chce  nízkosacharidová jídla jen vyzkoušet, případně si jimi trochu zpestřit jídelníček. Každý recept navíc obsahuje unikátní QR kód, díky němuž si můžete každý recept nejen přečíst, ale i přehrát jako video. 

 

A na závěr „sladká“ tečka aneb nejoblíbenější low carb recept?

Přemýšlíte, že nějakou nízkosacharidovou mňamku vyzkoušíte? Tenhle výborný mrkvový dortík pro milovníky ořechů a mascarpone bez cukru vás definitivně přesvědčí, že odteď už bílý jed k životu nepotřebujete. Dort je rychlý a nenáročný, zvládne ho naprosto každý. Jak na něj? Začneme tím, že si připravíme 24cm formu. Tu si předem vymažeme a vysypeme třeba strouhaným kokosem. Pak v míse vyšleháme 4 celá vejce se 4 lžícemi sladidla. K nim přidáme 200 g posekaných ořechů, 200 g mandlové mouky se třemi lžícemi vinného kamene a dochutíme citronovou šťávou a kůrou. Nebojte, nemusíte šetřit. Pak přisypeme 300 g najemno postrouhané mrkve. Nakonec přilijeme 180 ml rozpuštěného kokosového oleje. Vzniklé těsto nalijeme do připravené formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40–60 minut. Podobně jako u klasického dortu provedeme pomocí špejle test upečenosti. Těsto se nesmí na špejli lepit. Než se dort upeče, připravíme si krém. Smícháme 500 g mascarpone se 4 lžícemi sladidla a vyšleháme. Nezapomeneme na šťávu z jednoho celého citronu a taky kapku vanilkového aroma. Dodají krému pořádný říz. Po úplném vychladnutí dort prořízneme napůl, promažeme krémem a ještě jím dort pěkně dokola potřeme. Nakonec ho posypeme troškou skořice, dozdobíme posekanými ořechy nebo třeba plátky mandlí a necháme ho v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny.

Na videorecept na tenhle mrkvový úžasňák můžete mrknout přímo na Youtube kanálu Food by heart.